09 October 2012

[Tutorial] Cara Setting Comment Box dan buang Word Verification

Assalamualaikum..

Tutorial ini untuk sahabat blogger saya iaitu Azlyna. Harap dapat tolong awak ye. Tutorial untuk word verification itu pula untuk semua..kihkihkihkih.. Tutorial ini hanyalah perkongsian semata-mata, mohon maaf jika terasa.

Word verification ini penting untuk dibuang supaya memudahkan orang ramai malah alien sekali untuk comment, post anda.. Ramai blogger cakap "Aku bukan robot". Sebabnya mereka bergigih-gigih nak masukkan perkataan dengan nombor yang berbelit-belit tu macam ular kena belit. Sorry to say but terbantut niat baik I nak comment post you tu, berpuluh kali masukkan word verification..asyik salah je..rasa macam nak baling je laptop ini tau tak?

Balinglah..Laptop hang bukan aku?. 

Grrrr...Ah..merapu.

Tapi bukan semua orang tahu ada cara nak buang verification ini kan contohnya blogger baru. Macam saya dulu-dulu, sedih..Jadi jangan marah mereka yang tak tahu, saya marah mereka yang tahu tapi buat-buat tak tahu. Membebel je kerjanya, sudahlah..Jom buat ye.

In dia contoh word verification. Nak buang yang inilah, supaya senang orang nak komen.. Jangan Marah ye.



Untuk Setting Comment Box.

1. Dashbord > More Option > Setting


2. Post and comments > Who can comment > Register User


Untuk Buang Word Verification

Step 4 dan Step 5

atau

Pergi > Show word verification dan pilih No.


Okay..dah siap. Harap boleh faham tutorial saya yang ngok ngek ini ye.. T___T
Nanti jom serbu blog Azlyna dan comment ramai-ramai..hehe.

p/s: jangan ambil hati ye, cuma nak berkongsi je. Sharing is caring.

10 comments

October 9, 2012 at 10:28 AM

ika pon geram jugak kalau kna word verified tu. haihh

October 9, 2012 at 10:37 AM

@MRS Rongoks

hehe..kan..bukan apa susah nak comment je sebenarnya..Sampai nak terkeluar biji mata melihatnya.. ^_^

October 9, 2012 at 5:13 PM

Thanks for the tips...
Wilma pun sama...
Geram bila balik2 letak word verification yang salah...
Tahulah...Mata dah empat...Nak tambah enam kot baru boleh baca word verification tu...Hehehe...

October 11, 2012 at 3:50 PM

@Dunia Wilma

Hehehe..habislah wilma kalau tambah lagi. Berat mata nak tambung. ^__^

October 14, 2012 at 3:03 PM

saya bukan robot~haha

October 20, 2012 at 9:27 PM

mintak share yer dik.. kalau rajin singgah lah kat blog akak..

November 6, 2012 at 12:27 PM

ok la ni .
tak da ngok ngeknya.
ilmu jygak ni ;)

November 8, 2012 at 1:08 PM

haha.. betul tu... mmg sakit jiwa gak la nk kena sahkan yg kite ni bkn robot..ape daaa..

January 7, 2013 at 10:08 AM

da datang jeguk tutorial ni.. tenkiu akak..sayang akak.. hehe

January 7, 2013 at 10:15 AM

@shahrayyan hehe..sayang adik juga..muah..hehe.. ^__^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design by ! AINI ZAKARIA © 2014| Resolution: 1280x800px | Best View: Google Chrome